Funderar på en anläggning

classic Classic list List threaded Threaded
54 meddelanden Alternativ
123
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Funderar på en anläggning

piraya2
Jag har en enklare men fräsch garagebyggnad i närheten av villan. Den användbara takytan som är riktad mot sydväst är ca 130m2 (uppskattningsvis ca 21x6,5-7m). Taket är korrugerad plåt. Inte mycket som skuggar - möjligen några träd när solen står lågt. Kan kanske kolla om grannen kan tänka sig att fimpa dem...

Vi har luft/vattenvärme och en förbrukning på cirka 19000 KWh.

Vad tror ni jag kan få för anläggning för 100 000-130 000 om jag skruvar upp panelerna och gräver själv? Och är det ett lämpligt tak? Se bilderna. Lutningen är förresten 20 grader.

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

callec
Hej
Ditt tak passar utmärkt, lite skugga vid låg solvinkel gör inte så mycket därför att anläggningen hur som helst inte producerar så mycket då.
Ett förslag är att sätta upp 20 x 3 paneler, totalt 60st och ha varje rad som en sträng.
Till det köper du en inverter från ex.vis SMA som har 3 mppt så att varje rad får en egen mppt, detta gör det bättre vid delvis skugga.
Det bör inrymmas i din budget, det blir ca 15-17kWp och en årsproduktion av ca 15.000 kWh
SO-läge, 33 grader. Göteborg
43st BenQ SunForte 325w, 70m2, 13,975kWp
SMA STP12000-10.
Uppladdning med Felix

http://www.pvoutput.org/intraday.jsp?id=30819&sid=30325
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

Arne
This post was updated on .
piraya2,

välkommen till forumet!

Sydväst är fullt tillräckligt bra, och takvinkel 20 grader också bra. Det verkar som du har 2 stycken takfall. Ett ligger aningen lägre. Vilket mått är det du anger med 21 m x 6,5 à 7 m ? Du kan klart lägga moduler på båda taken.

Korrugerat plåttak är faktiskt bra att lägga moduler på, eftersom det finns korta alu-skenor trapetsbleckskena (ca 0,4 m lång) som skruvas eller nitas i takplåten och på dessa kläms sedan solcellsmodulerna fast. Prisvärt och bra. Se bl.a. http://www.rofoto.se/solceller--solpaneler/montagetillbehor--monteringssystem--montagesystem-c-668-1.aspx
Trapetsbleckskenor är bra mycket billigare montagesystem än takstolsbultar och lång alu-skenor(4 till 6 m).
Vi monterade själva solcellsmoduler på vårt garagetak som har trapetsbleckplåt, men visste då inte att det fanns sådana prisvärda trapetsbleckskenor, så vi monterade de dyrare takstolsbultarna och långa alu-skenor, som också är svårare att montera pga man måste träffa prick med takstolsbulten i takstolen.  Och man ser inte genom takplåten var takstolarna löper. Det blev därför mycket jobb med noggrant mätande var takstolarna löper och markering på ovansidan av takplåten. (takplåtens skruvar sitter nämligen ej i takstolarna, utan i bärläkten. Vi hade därför ingen hjälp av befintliga skruvar för att hitta läget på takstolarna.)

En standardmodul har måttet 992 x 1640 mm och har ofta ca 35 till 50 mm tjock alu-ram.
Du får mest för pengarna i modulstyrka ca 260 Wp, dvs 260 Watt.

Som Callec säger får en rad med 20 moduler i porträttläge plats på takbredden(gavel till gavel) 21 m.
  20 x 0,992 + 19 x 0,020 = 20,22 meter.  där 0,992 är modulens bredd.
Och 0,020 är mellanrummet mellan 2 moduler, och det är modulklämman som bygger 20 mm.

Du borde få plats med 4 rader med 20 moduler i varje rad, dvs totalt 80 moduler.
Storleken på det modulfältet blir då: 20,22 x 6,62 m
Man brukar ha ca 20 mm mellanrum mellan modulraderna, blir då 4 x 1,64 + 3 x 0,020 = 6,620 m
Om varje modul är på 260 Wp, blir det installerad effekt 20,8 kWp.
Borde producera ca 19 000 kWh per år.

Du kan göra 4 strängar à 20 moduler. Dvs varje rad blir en sträng.
Sedan parallellkopplar du 2 strängar, vilket inte är något problem.
Och även parallellkoppla de två övriga strängarna. Och leder dessa 2 strängar till växelriktaren.
Då kan du använda en vanlig växelriktare som har 2 oberoende DC-ingångar, så kallade MPPT.
T.ex. en växelriktare Fronius Symo 17.5-3-M på 17,5 kW. Eller en SMA, som är ca 10 till 20 % dyrare.

Fronius har även en billigare så kallade ECO växelriktare, t.ex. Fronius ECO 25.0-3-S på 25 kW den har endast 1 st MPPT, men är i gengäld ca 20 till 30 % billigare. Den har inte heller inbyggd webserver.
En sådan ECO är avsedd för stora tak med samma taklutning och väderstreck, så strängar kan parallkopplas.

Vi byggde själva vår anläggning och jag har även under år 2016 hjälp en bekant att bygga sin anläggning, så man är litet insatt i utveckligen och vad som finns. Vi själva granskade länge vad som fanns innan vi slog till och byggde själva en på 16 kW. Bekanten har en på 18 kW.

Det verkar som om du har förstärkt din takkonstruktion med byggställning?
Är takkonstruktionen för klen?
Vikten för en solcellsanläggning är ca 15 kg per m2 solcellsmoduler.
Så taket får utöver snölast, vindlast även vikten av solcellsmoduler.
Värst brukar emellertid snölaster vara.
Var i landet har du ditt tak?

OK, du har budget på 130 000 kr. Det finns ett solcellstöd för privatpersoner att söka, som är 20 % av investeringskostnad, räknat på inkl. moms. För näringsverksamhet är stödet 30 %, räknat på exkl. moms.
Vi sökte solcellstödet jan 2015, och har ännu inte fått något. Det tar tid att få det, men det kommer kanske under år 2017.  

Om du har begränsat med pengar, så kan du t.ex. nu bygga 2 rader à 20 moduler (blir ca 10,4 kWp) och köpa en överstor växelriktare, t.ex. en Fronius 17,5 kW och köra så. Då kan du växa i kostymen. Om ett år eller när du får möjlighet, bygger du ytterligare en rad om 20 st moduler och kopplar in på samma växelriktare. Blir enkelt. Och nästa utbyggnadssteg blir ytterligare en rad om 20 moduler.

Bekantens anläggning beskriv ganska väl i forumet här, se:
http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Ny-solcellsanlaggning-12-kWp-april-2016-blev-18-1-kWp-beskrivn-foton-m-m-tp5010267.html
Han kom med sin 18,1 kWp-anläggning ner i en totalkostnad, allt inräknat, på 12420 kr per installerad kWp, dock inget solcellstöd beaktat. Dock kvalitetsmoduler tillverkade i Tyskland.
Men, då är det en SolarEdge-anläggning, som är dyrare än vanliga anläggningar och även betongpannetak.
Du borde därför med ditt tak och en vanlig växelriktare kunna komma ner i ca 11000 till 11500 kr per installerad kW, allt inkluderat även elektriker och moms och allt. Och även kunna få kvalitetsmoduler.

Nu har du litet julpyssel över helgerna.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

piraya2
Hej, vad grymma ni är! Precis sån info och inspiration man behöver. Det handlar ju om en hel del pengar så man vill ju inte göra bort sig...

Taket är lite drygt 15 meter fram till skarven. Det ena är typ maskinhall och det andra är carport. Garaget är 15 meter djupt och 12 meter brett så en takhalva bar ju vara 6,5-7 meter bred. Har inte de mattekunsnsom krävs men jag ska mäta när jag får chansen :-) Det mindre taket ligger ju något lägre men skugga blir inget problem eftersom det bara är precis när solen går upp.
Hela garaget är faktiskt byggt på en hakiställning och är väldigt stabilt. Det är byggt 2012 och har inte rört sig alls. Elportarna fungerar klanderfritt och det borde de ju inte göra om det satt sig. Besiktningsmannen sa "jag har aldrig sett något liknande men jag kan verkligen inte säga något negativt om det heller".


Jag faktiskt att jag inte skulle kunna få en sån pass stor anläggning för de pengarna. Jag hade räknat med max 10kwh.

Men vad händer förresten om man producerar mer än man förbrukar? Finns det inte nån regel som stoppar det?

Egentligen är det väl inte så mycket ekonomi eller miljö som får mig att vilja satsa. Jag tycker nog mest att det är en jäkligt spännande grej. Det andra är så klart trevliga "biverkningar".



Men kommer det bli problem att hitta hjälp med installationen då. Jag antar att jag bara sätter upp panelerna själv och att någon annan kopplar samman alltihop?
Vi bor i Sundsvall förresten.

Tips på seriösa leverantörer som samtidigt har bra priser?
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

piraya2
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

Arne
This post was updated on .
In reply to this post by piraya2
Alltså, takkonstruktionen är OK, och tål ytterligare ca 15 kg/m2 för en solcellsanläggning.

Om man förbrukar, dvs köper säg 15000 kWh per år, och matar ut på allmänna elnätet 14999 kWh samma år, då är det inga problem alls.

Om man skulle råka producera så mycket under ett kalenderår, så att säg 17000 kW matas ut på allmänna elnätet, och man under det året endast köpt 15000 kW, då har elnätsägaren rätt att kräva extra betalning för ett så kallat inmatningsabonnemang och även rätt att ta betalt för utbytet av elmätaren. (Den som har en solcellsanläggning ansluten till allmäna elmätet måste nämligen ha en 2-vägs-elmätare). Dessutom kan möjligen skatteverket endast ge dig skattereduktionen 0,60 kr/kWh såld solström, för högst köpt antal kWh. Skattereduktionen för de överskjutande kWh:arna skulle du då förlora.

Men, det är inget som förbjuder elnätsägaren att avstå från att kräva betalt från kunden för elmätarbytet och ett inmatningsabonnemang. Kräver elnätsägaren detta, så visar han inför allmänheten, dagspressen, Radio och TV, att det där han skriver på sin hemsida om att han är så oerhört miljövänlig och gynnar förnyelsebar energi, inte är värt vatten, och är mest lögn. Elnätsägaren riskerar alltså att hängas ut som miljöfientligt.

Det är också så att det finns goda år och mindre goda år, avsett på solljus. Det är faktiskt så att solstrålningen kan variera ca +/- 10 % från ett år till ett annat. Det är bara att titta på statistiken. Det kan man hävda.

Det är ganska enkelt att montera trapetsbleckskenor och även att klämma fast modulerna i dessa skenor. Det sitter kontakter på solcellsmodulerna och är bara att koppla ihop modulerna med varandra. Det klarar du säkert av själv. Ditt tak är tacksamt pga korrugerat plåttak, och mycket enklare att montera moduler på än ett betongpannetak, där takkrokar måste användas. Taket verkar inte vara speciellt högt heller, och lutningen är blygsam, alltså inte svårt att röra sig på taket. Du får inte själv koppla in själva växelriktaren till elnätet, utan det måste en elfirma göra. Men du kan skruva upp växelriktaren på väggen och dra fram solarkablarna till den. Och klart gräva och lägga markslang för jordledning för anslutning av växelriktaren, om sådan grävning behövs.

Patrik här på forumet, har nyligen monterat en anläggning ca så stor du funderar på, se:
http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/12kw-innan-2016-12-31-tp5011380.html
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

piraya2
Blev ju taggad nu så det blev till att leta fram stegen och mäta... Den större delen av taket är 16 meter lång och 6,80 bred. Den mindre delen är 6 meter lång och såklart 6,8 bred.

Grejen är att jag har pengar "låsta" i aktier nu. Även om de går bra så är ju det här ett sätt att få lite avkastning.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

Arne
This post was updated on .
Jamen, då bör 4 rader à 6 moduler få plats på lilla taket, och
4 rader à 15 moduler på stora taket. Alltså modulerna då i porträttläge.
Totalt utbyggt, då 84 moduler, och om 260 Wp moduler då 21,84 kWp.
Räcker kanske till ström till en elbil också. Gratis " elektrisk bensin". Det börjar komma anständiga elbilar.

Sätter du 16 moduler i en rad på stora taket, blir det 16 x 992 + 15 x 20 = 16172 mm, och tillkommer ca 30 mm på varje sida för att få plats med ändklämma, blir då alltså 16232 mm, taket är exakt 16000 mm, alltså kommer det att sticka ut utanför taket ca 232 mm. Kanske inte gör något? Extra regnskydd?

Det du säger om aktier, diskuterades här på forumet för någon månad sedan. Just det om man hade pengar om man skulle skaffa solcellsanläggning eller aktier. Att sätta in dem på sparkontot på banken, är inget alternativ, med sådan skamränta de ger. Madrassen ger faktisk numer bättre avkastning än banken. Banken vill nämligen ha avgift, medan madrassen inte kräver någon månadsavgift eller kontoföringsavgift.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

callec
In reply to this post by piraya2
Nu ger solen ingenting så du kan gott vänta till mars med att bygga och förhoppningsvis har du då mer pengar
SO-läge, 33 grader. Göteborg
43st BenQ SunForte 325w, 70m2, 13,975kWp
SMA STP12000-10.
Uppladdning med Felix

http://www.pvoutput.org/intraday.jsp?id=30819&sid=30325
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

magneten
Hur stor huvudsäkring betalar du för idag? 16 20 eller 25A?

En växelriktare på 17.5kw kräver nämligen 25A  huvudsäkring, kanske kan fungera med 20A om du har en hel del egenförbrukning på dagtid under våren/sommaren.. behöver du säkra upp så kan det vara bra att kolla upp vad en större säkring kostar/år.
20 st Trina 275W mono 27°taklutning, sydväst 5,5kWp
16 st REC 255PE poly +8st Suntech poly 275w i samma sträng 8° taklutning, sydöst 6,3kWp
SMA Tripower 9000 loggar till Sunny Portal
https://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPage.aspx?page=30818802-b6cd-4614-890c-f528f7eb3ab9


8 st Luxor 200 mono, 14° taklutning, sydväst. 1,6kWp
12 st Trina mono 275W 6° taklutning, nordöst 1,65kWp
Fronius symo 6kW


Batterilagring:
6kWh Nilar + Ferroamp Energyhub för fasbalanseringen och laddning av batteriet.

På jobbet
920st Trina poly 275w, 253kWp på CWF markstativ 30° lutning, söderläge, 8st Fronius Eco 27
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemid=d18f1640-7ea9-4604-aec9-04e1b51b18b5

24st Trina poly 275w, stavrex markstativ 30°lutning, Fronius symo 6kW

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggning

piraya2
Har bara 16 idag så det vore ju fint att kunna hålla sig till det. Att höja till 20 el 25 skulle kosta ca 150-250/månz
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

piraya2
Jo just, många frågor... Har ju en sambo att övertala också...

Låt oss säga att vi skaffar en 10-kwhanläggning. Hur ser den ekonomiska biten ut ungefär. Jag har förstått att det inte är en superaaffär men hur mycket sparar man på ett år?

Hur lång tid tar monteringen av själva panelerna för en normalhändig person?
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

callec
Hej
Det första du ska göra är att ansöka om solcellsstöd hos din länstyrelse, gör det i morgon.
Inte så noga hur mycket du begär eller hur anläggningen ser ut, du kan senare ändra allting utan att förlora din köplats.
Ekonomin hänger ihop med vad du får betalt för din försålda el.
Troligen be efter ca 15-20 år.
Jo du kan ha en stor inverter på 16amp säkring, de flesta invertrar går att ställa ner och till en 10kWp anläggning är det inga problem med en överstor inverter som du kan ha användning för någon gång i framtiden.
Oftast väljer man en inverter något mindre än den installerade effekten därför att verkningsgraden blir bäst så.
Men det handlar högst om 1% i skillnad.
Hustrur förstår alltid en miljöinsats
SO-läge, 33 grader. Göteborg
43st BenQ SunForte 325w, 70m2, 13,975kWp
SMA STP12000-10.
Uppladdning med Felix

http://www.pvoutput.org/intraday.jsp?id=30819&sid=30325
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

magneten
This post was updated on .
Även om du lånar pengar till hela din anläggning så kommer den att vara lönsam redan första året, då värdet för din egenkonsumerade och sålda ström kommer att överstiga kostnaden för lånet med råge!

Med 16A huvudsäkring så går det som sagt bra om du begränsar växelriktaren till 11kW.

En gyllene medelväg om du inte vill säkra upp i dagsläget skulle ju kunna vara att köpa en 15kW växelriktare och ställa ner den till 11kW och börja med 10-12kW paneler.

Får du sen blodad tand så går det ju fint att hänga på 17kW paneler på denna riktaren och då öka till 20A huvudsäkring.

alltid skönt med ett framtids säkrat system
20 st Trina 275W mono 27°taklutning, sydväst 5,5kWp
16 st REC 255PE poly +8st Suntech poly 275w i samma sträng 8° taklutning, sydöst 6,3kWp
SMA Tripower 9000 loggar till Sunny Portal
https://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPage.aspx?page=30818802-b6cd-4614-890c-f528f7eb3ab9


8 st Luxor 200 mono, 14° taklutning, sydväst. 1,6kWp
12 st Trina mono 275W 6° taklutning, nordöst 1,65kWp
Fronius symo 6kW


Batterilagring:
6kWh Nilar + Ferroamp Energyhub för fasbalanseringen och laddning av batteriet.

På jobbet
920st Trina poly 275w, 253kWp på CWF markstativ 30° lutning, söderläge, 8st Fronius Eco 27
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemid=d18f1640-7ea9-4604-aec9-04e1b51b18b5

24st Trina poly 275w, stavrex markstativ 30°lutning, Fronius symo 6kW

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

Arne
piraya2,

Det finns info om ekonomin för en solcellsanläggning, se bl.a.
http://www.rofoto.se/solceller--solpaneler/bruksanvisn--nerladdning-c-675-1.aspx
och där "solcellskrift", där står just om en 10 kW-anläggning, installationskostnad och ekonomiberäkning för en sådan. Även precis hur blanketter fylls i för solcellstöd, anmälning Energimyndigheten m.m.
Jag tror det kan vara bra att läsa den. Många frågor besvaras. Exemplet i solcellsskrift för en 10 kW-anläggning är för montage på tegelpannetak, men din montagekostnad blir lägre pga du har plåttak, och enklare och billigare att montera solcellsmoduler.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

piraya2
Tack, det där var bra läsning!


Men mellan tummen och pekfingret, hur lång tid tar det för en normalhändig att skruva upp säg en 10 kwh-anläggning. Alltså enkelt falsat plåttak utan behov av byggställlning osv.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

Arne
This post was updated on .
Det är svårt att säga hur lång tid det tar att montera en 10 kW-anläggning, dvs 40 moduler på ett korrugerat eller trapetsblecktak. Jag tror en solcellsfirma gör det på 1 dag, och de är troligen ca 2 man. Men, säg att du behöver 3 dagar för att skruva upp de korta alu-skenorna och lägga dit modulerna och då även koppla ihop modulerna.  Den första anläggningen tar nämligen alltid längst tid.
Solcellsmodulerna är ohanterliga och man behöver vara 2 man på taket för att få dem på på plats.

Du skall få upp modulerna från marken upp på taket också. Hur du tänker lösa det, vet jag inte. Vi gjorde som så, att vi ställde en stege och la kartong runt stegen, för att kunna glida upp modulerna på stegen. Mannen på marken lyfter och glider upp modulen på stegen så högt han kan, och mannen uppe på taket drar sedan upp modulen. Har man lyft, kan man klart använda sådan. Patrik här på forumet använde en skylift för att lyfta upp modulerna från marken upp på taket, och säger det var bra. Se:
http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/12kw-innan-2016-12-31-tp5011380.html

Det är väl inget falsat plåttak på byggnaden på bilderna ovan du lagt in i denna tråd?
Är det inte korrugerat eller trapetsblecktak?
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

magneten
In reply to this post by piraya2
Max 3-4 dagar om du är själv!  Jag byggde en enkel liten släde av osb och några läkt med 2 skenor på baksidan som passade ihop med min stege,  sedan placerade jag modulen i släden och drog upp den med ett rep fån taket typ 8 meter högt, så visst går det att göra helt själv,  att vara 2 underlättar dock avsevärt och rekomenderas  och då torde det ta max 2 dagar att montera och dra kabel samt skruva upp växelriktaren.
20 st Trina 275W mono 27°taklutning, sydväst 5,5kWp
16 st REC 255PE poly +8st Suntech poly 275w i samma sträng 8° taklutning, sydöst 6,3kWp
SMA Tripower 9000 loggar till Sunny Portal
https://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPage.aspx?page=30818802-b6cd-4614-890c-f528f7eb3ab9


8 st Luxor 200 mono, 14° taklutning, sydväst. 1,6kWp
12 st Trina mono 275W 6° taklutning, nordöst 1,65kWp
Fronius symo 6kW


Batterilagring:
6kWh Nilar + Ferroamp Energyhub för fasbalanseringen och laddning av batteriet.

På jobbet
920st Trina poly 275w, 253kWp på CWF markstativ 30° lutning, söderläge, 8st Fronius Eco 27
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemid=d18f1640-7ea9-4604-aec9-04e1b51b18b5

24st Trina poly 275w, stavrex markstativ 30°lutning, Fronius symo 6kW

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

Arne
Vad har hänt magneten, fastigheten vält?
Jordens undergång?
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Funderar på en anläggnjg

piraya2
In reply to this post by Arne
Sorry, var för snabb. Korrugerat såklart.

Jag har fina kontakter på både skylift och minigrävare så det är lugnt.
123