Gårdprojekt 8,9kw

classic Classic list List threaded Threaded
4 meddelanden Alternativ
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Gårdprojekt 8,9kw

Turbosole
Vänner!

Nu är vi äntligen på riktigt igång med projekteringen av vår anläggning. Vi fyller vårt gårdstak på huvudbyggnaden med 3 rader med 11 paneler.

Tanken just nu: Trina solar 270w poly (33st)
Fronius Symo 8.2

Takvinkel 27 och bäring ca 190 grader. Helt utan skuggning.

Vad tror ni om det paketet?

Vad skulle skillnaden bli om vi istället valde Trina solar 275w mono (33st) förutom 165w, helsvarta istället för blå/vita och lite högre pris? Vet ni om det är värt det? Förstår inte riktigt skillnaden mellan dessa båda paneler...

Artikelnummer TSM-275DD05A.05 (mono 275w) TSM-PC05 (poly 270w)

Mått och vikt är identiskt på panelerna men Temperaturkoefficient -0.39 %/C (275w) -0.41 %/C (270w)
Verkningsgrad 16,8% mot 16,5% till monons fördel. Samt som sagt lite utseende om jag förstår det hela och lite prisskillnad (ca 200:-/panel). Värt ta de lite dyrare?

Vi hörs!

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gårdprojekt 8,9kw

Perwis
Vet inte vad skillnaden är. Men färg kan ju vara viktigt om de syns och man bryr sig om det. Verkningsgrad spelar ingen roll då den är inräknad i märkeffekten. Ta de som blir bäst ekonomi eller de som är snyggast beroende på vad du värderar.

Men du kanske kan ta en mindre växelriktare. Ofta är det värt att överdimensionera panelerna i förhållande till växelriktare pga att mindre växelriktare är billigare och man förlorar inte så mycket total produktion över ett år.
30x275W Amerisolar AS-6P30 Poly, Fronius Symo 6kW växelriktare, Fronius Smart Meter, Schletter montagesystem för falsat plåttak, 5 graders lutning, Orientering NO.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gårdprojekt 8,9kw

Arne
This post was updated on .
In reply to this post by Turbosole
Hej och välkommen till forumet turbosole!

Som nyligen intresserad av solceller är ofta det enda man kan jämföra mellan olika solcellspaneler dess märkeffekt(Wp) och priset. Tekniska data för panelerna är ofta alltför obegripligt för den oinvigde.

Du nämner inte vad du har för tak? Det är viktigt för att veta hur jobbigt och svårt det blir att montera panelerna.

Men en viktig detalj glömmer även invigda att tänka på, nämligen de fina och generösa långtidsgarantierna kommer de verkligen att införlovas av solcellsfabrikanten? Det är tillverkaren av solcellspanelerna som är den som ska kunna nås och utkrävas ersättning av vid eventuell garantiskada. Man kan gissa att ju längre bort från västvärlden fabriken ligger, desto mer avlägsnar sig fabrikanterna från sitt garantiersättningsansvar och kommer möjligen att göra sig oanträffbara. Moral som vi känner den i Sverige, kan avvika starkt från vår, eller helt saknas. Är tillverkaren i ett kommunistland, gäller kommunistregimens lagar, troligen annorlunda än våra. För att överhuvudtaget kunna ens begära ersättning från fabrikanten, måste man kunna nå denne.

Vi valde pga ovan anledningar paneler tillverkade av en tysk paneltillverkare, visst var de kanske 10 % dyrare än billigfabriken Långbortistanien. Men vi vet exakt i vilken tysk fabrik våra paneler har tillverkats och man kan till och med göra studiebesök på fabriken. Men se upp med paneler som säger sig vara tysktillverkade. Det finns asiatiska firmor som kallar sig Münchensolar och liknande tyskklingande företagsnamn, men deras paneler tillverkas inte alls i Tyskland utan i något billigland. Ofta sätter de tysk flagga på sina datablad över sina paneler. Detta trots att de endast har ett försäljningskontor i Tyskland. Givetvis är motivet med att de valt ett tyskt företagsnamn att kunna få mer betalt för sina paneler. Detta kan låta väldigt kritiskt, men solcellspaneler är en mycket stor investeringskostnad och panelerna ska hålla lääänge, annars var det ingen billig affär.

Sedan är det så också att de tysktillverkade panelerna vi valde, de finns på väldigt många tyska tak sedan många år. Alltså välbeprövade. Tyska kunder är noggranna och kritiska speciellt mot en tillverkare i deras eget land. Den tyska paneltillverkaren nagelfares därför av tyska kunder dagligen och kan eller vågar därför knappast fuska eller tumma på kvaliteten vid tillverkningen. Fusk och dålig kvalitet skulle därför obönhörligen snabbt upptäckas.

Sedan är det en helt annan fråga om man kan bevisa att panelerna producerar sämre än utlovade garantier. Man måste troligen anlita krediterad expertfirma för uppmätning och utfärdande av ett expertutlåtande, vilket kanske kostar mer än vad panelerna från början kostade. Kanske måste man låta frakta panelerna till en sådan expert i utlandet eller i Sverige, vilket inte heller är gratis. Det är nog inte lätt att får ersättning som privatperson, som bara har en anläggning på ca 5 till 20 kWp.

Godmiddag!
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Gårdprojekt 8,9kw

magneten
In reply to this post by Turbosole
Har precis köpt Trina mono 275w panelen som är riktigt snyggt med svart baksida, dock tror jag att en svart baksida ger en högre paneltempertur och kanske även sämre livslängd pga värmen samt minskad reflektion av sol bakifrån. Så smartast är nog ändå att välja en panel med "white backsheet " och endast svart ram om man vill ha ett enhetligt och snyggt utseende.
20 st Trina 275W mono 27°taklutning, sydväst 5,5kWp
16 st REC 255PE poly +8st Suntech poly 275w i samma sträng 8° taklutning, sydöst 6,3kWp
SMA Tripower 9000 loggar till Sunny Portal
https://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPage.aspx?page=30818802-b6cd-4614-890c-f528f7eb3ab9


8 st Luxor 200 mono, 14° taklutning, sydväst. 1,6kWp
12 st Trina mono 275W 6° taklutning, nordöst 1,65kWp
Fronius symo 6kW


Batterilagring:
6kWh Nilar + Ferroamp Energyhub för fasbalanseringen och laddning av batteriet.

På jobbet
920st Trina poly 275w, 253kWp på CWF markstativ 30° lutning, söderläge, 8st Fronius Eco 27
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemid=d18f1640-7ea9-4604-aec9-04e1b51b18b5

24st Trina poly 275w, stavrex markstativ 30°lutning, Fronius symo 6kW