Laddbox med solceller

classic Classic list List threaded Threaded
5 meddelanden Alternativ
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Laddbox med solceller

PelleG
Funderar på att installera en laddbox. Nätsäkringara är 16 A. Känner någon till om det finns laddboxar med en lastbalansering som ger laddboxen 16 A 3-fas (11 kW) från nätet plus som bäst mina 8 kW från solpanelerna dvs totalt 19 kW om inga andra elförbrukare är inkopplade. Hörde av en leverantör att det kostade ca 45 000 kr utöver laddboxen. Kan det stämma?
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Laddbox med solceller

Arne
This post was updated on .
Det verkar vara ett ganska saftigt pris 45000 kr för att de ordnar det du vill göra.

Vad har du för fabrikat på växelriktaren?

På en Fronius Symo växelriktare finns en potentialfri kontakt, som man kan ställa in att "slå till" vid en viss produktionseffekt(kW) från växelriktaren. Om du kan använda den potentialfria brytaren till att styra något?
Den är nog tänkt att kunna användas för att starta någon större effekt man har i huset och man vill att strömmen från taket ska användas. Den potentialfria kontakten får bara belastas med ca 100 mA så man använder den för styra något relä, som belastningsströmmen går genom.

Annars finns laddbox Fronius Wattpilot som man nog kan styra från växelriktaren.
Den finns som 11 kW och även tror jag som 22 kW.

Har du sedan en Fronius Smart meter så kan du nog styra ganska mycket.

Om du vill kunna ladda med effekt uppåt 19 kW, då ska du ha en laddbox 400 Volt 32A, som kan klara uppåt 32A.

Det finns sådana med lastbalansering, t.ex. Ratio Smart Box 37632 400 Volt 32A Typ2-uttag. Den har sensorbox och 3 st strömsensorer man klämmer kring de tre fasledarna på serviskabeln och mäter därmed effekt som tas från allmänna elnätet och även om strömmen går på andra hållet. Då kan du ställa in den på att få ta högst 16A från allmänna elnätet. Då tar den så mycket från elnätet + det som solcellsanläggningen ger minus hushållsförbrukningen.
Ratio Smart Box 37631 har istället fast kabel 5 meter och 38621-10M har 10 meter fast kabel.
https://ratio.nl/en/catalog/e-mobility-ev-charging/ev-charger-smart-box/ev-charger-smart-box/groups/g+c+a+view

En bekant har en laddbox Ratio 37831 Solar Box 400 V 32A med Typ2-uttag. Den har sensorbox och 3 st strömsensorer. Dessutom har den en knapp, så om den är tillslagen, då laddar den elbilen endast med överskottsström. Den kollar att ingen ström går ut på allmänna elnätet. Den är i drift sedan ca halvår och funkar utmärkt.

Eller kan du göra som vi gjorde på enfamiljshuset som har solcellsanläggning och direktverkande elvärme + liten luftluft-värmepump och 16A huvudsäkringar. Nämligen skaffade en simpel laddbox med fast laddkabel 7,5 m, och den har ingen laststyrning. Den ställdes in inuti boxen på fast max laddström 8A. En Zoe laddas 3-fasigt med alltså 8A på varje fas, blir 5,5 kW. Detta sedan ca 1,5 år utan att huvudsäkring 16A har smält av. Det är en Heidelberg Wallbox Home Eco 11 kW, 400V, 16A, för 449 Euro + frakt ca 20 Euro.  https://www.store-charge.com/
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Laddbox med solceller

Gunnar
In reply to this post by PelleG
Priset 45000 kr som leverantören sa var nog med en energihub med fasbalansering från Ferroamp. Den kan flytta ström mellan faserna vilket är värdefullt om man har en elbil med 1-fas laddning. Nissan Leaf är exempel på en sådan bil.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Laddbox med solceller

PelleG
Växelriktaren är en Solaredge SE16K. Jag tackar för tipsen och går vidare med att titta på Ratioladdboxarna
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Laddbox med solceller

Arne
Jaha, du har ett SolarEdgesystem.

Har du en SolarEdge Smart Meter, SolarEdge SE-MTR-3Y-400V-A, och 3 st strömsensorer, SolarEdge SECT-SPL-100A-A installerade?
Den mäter antingen er hushållsström eller vad som går ut eller in från serviskabeln, och syns då på SolarEdge-portalen.

Sedan har SolarEdge en laddbox Home EV Charger 440V, 32A, 22 kW, som nog kan styras med detta, men kostar nog ca 20000 till 25000 kr enbart den.
(Den SolarEdge laddboxen ser förvillande lik ut en KEBA laddbox, och måste det nästan vara, men tillverkad för SolarEdge). Styrning och visualisering med mySolarEdge-App.

Här visas en Ratio 35348 laddbox 22 kW, 400V, 32A, Typ2uttag. Den har ingen laststyrning alls. Den kan ladda med 32A, men är satt på fast max laddström 16A. En sådan visas här på slutet av inlägget, är i drift sedan ca 1,5 år utan problem:
http://solcellforum.207.s1.nabble.com/Anl-15-9-kWp-takpannepl-t-enfamiljshus-foto-m-m-klar-juni-2019-tp5016633.html

Här finns Ratio laddboxar, men alla Ratio laddboxar visas inte, utan man får fråga efter pris.
https://www.ladesystemtechnik.de/

Eller skaffar ni en Heidelberg Wallbox Home Eco 11kW, 400V, 16A, typ2-uttag laddkabel 7,5 m. Som inte har någon laststyrning alls. Men en fast max laddström kan ställas in inne i boxen. På ett enfamiljshus med 16A huvudsäkringar med direktverkande elvärme + liten luftluft-värmepump har vi en sådan sedan ca 1,5 år. Max laddström är inställd på 8A, dvs 5,5 kW, just för att inte riskera smälta av huvudsäkringarna. Huvudsäkringarna kan givetvis ökas till 20A eller 25A, men skulle kosta ett par tusen/år extra i elabonnemang. En Renault Zoe laddas 3-fasigt då med 5,5 kW. Ännu har ingen huvudsäkring smält av. Kostar 449 Euro + frakt ca 20 Euro.  För installation av laddboxen behövs 3-polig automatsäkring 16A(ca 300 kr) och en jordfelsbrytare Typ 25A TypA(vanligaste typen) ca 300 kr och ett par meter elkabel 5x2,5mm2, ca 50 - 75 kr/m.  Lägre pris kommer man nog inte undan för en bra laddbox. Det kanske finns elektriker i bekantskapskretsen?
https://www.store-charge.com/wallbox/299/heidelberg-wallbox-home-eco?number=HB-04-071