|
This post was updated on .
Vill du veta för ett visst väderstreck vad olika uppvinkling av en panel gör på årsskörden, finns redan tabeller för det. Ofta uttryckt i % av optimal väderstreck och uppvinkling. Enkelt att förstå.
Jag bedömer att det inte är någon mening att med en egen ljusmätare försöka mäta globalstrålningen under någon vecka och sedan använda de data för att dimensionera en solcellsanläggning. Du har det mycket opålitiga vädret som kommer att spöka. Det mäts redan hur mycket ljus som träffar marken. Se SMHI globalstrålning timvärden, där du kan ladda ner fil med timvärden. Det finns mätstation med pyranometer litet varstans i Sverige, men ganska glest. På får välja data från den mest närliggande mätstationen.
Tänk på att tidstämpeln inte är svensk tid, utan klockan vid längdgrad, 0-meridianen, Greenwich England.
Tänk även på att globalstrålnings-timvärdena är för en platta platt mot marken, dvs 0 grader uppvinklad.
Utöver det kan man räkna ut bestrålningen av en platta som har valfri riktning och uppvinkling för valfri ort i världen. Det bygger på statistiska medelvärden av globalstrålningen som träffar marken. Det är ju det växelriktartillverkarna använder sig av för att beräka årsskörd kW och månadsskörd i sina gratis tillhandahållna beräkningsprogram. Men du kanske inte nöjer dig med detta som dessa forskare och experter har utvecklat under de senaste 30 åren utan vill ha högre precision. Lycka till! Men det kan ju också vara det att du vill lära dig och gillar att sysselsätta dig med sådant och finner glädje i det. Det är berömvärt.
|