Ny anläggning Stockholm

classic Classic list List threaded Threaded
9 meddelanden Alternativ
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Ny anläggning Stockholm

GladGutt
Vi har tagit in offerter för en ny anläggning i Stockholm.
Tvåplans villa med flasat plåttak i rakt söderläge och taklutning runt 17 grader utan skugga
Har även ett garagetak med samma förutsättning som skulle göra det möjligt att använda för att maximera produktionen.

Men det är två utmaningar 1) vi har fjärrvärme så energiförbrukningen är inte mer än 10 000kWh per år nu. Räknar dock med att det ökar ett par tusen då vi ska börja ladda en elbil.

2) Det är osäkert om existerande kabelrör mellan hus och garage har tillräckligt utrymme för ytterligare kablar. Mellan hus och garage är det en gång av marksten som blir dyr att gräva upp och lägga om (under markstenen är det ett sandlager och sedan bara sprängsten - behöver ju visserligen inte lägga rör på egen tomt så djupt som 60 cm).

Bara hustaket skulle täcka nuvarande konsumtion och garaget skulle kunna ge ytterligare runt 3000 kWh. Det finns alltså en risk att vi kommer att producera för mycket om vi inte laddar bilen en massa...
Den uteblivna skattereduktionen på överskottet är en sak men vill ju ogärna straffas av nätägaren.

Efter att studerat detta och andra forum under sommaren känns det som att optimerare är helt onödigt med våra förutsättningar. Därför var det överraskande att tre av fem offertgivare insisterar på det.
Två menar att Solar Edge och optimerare är rätt (en har varit på plats), en rekommenderar Fronius Symo med optimerare (har bara kikat på flygbilder) och de två sista menar att SMA STP 10 resp SMA STP 15000TL utan optimerare är rätt (en har varit på plats).
Självfallet är det stor prisskillnad med/utan optimerare och även skillnad i pris mellan de olika växelriktarna (så klart eftersom kapaciteten skiljer).

De föreslagna panelerna har jag inte större grepp på - Alla fem rekommenderar "högpresterande" svarta mono paneler (ex Suntech 370, Trina, Q-cells och Soli-Tek)

Är det värt kostnaden och mecket för den extra produktionen på garagetaket?
Tacksam för tips och kommentarer.  


Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Ny anläggning Stockholm

Gunnar
This post was updated on .
Be en elektriker titta på förutsättningarna i garaget. Det kanske är möjligt att ansluta garagets paneler till en liten växelriktare i garaget som matar till en undercentral där.

Vår och höst kan det vara ekonomiskt att köra en luftvärmepump i stället för fjärrvärme. Om du sätter in en luftvärnepump så ökar din förbrukning en del och minskar risken för överproduktion. Det blir också möjligt med kyla på sommaren.

En lagändring är också på gång som hindrar elbolagen att ta ut extra avgift för den som råkar producera lite för mycket.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Ny anläggning Stockholm

Sjöhorvan
In reply to this post by GladGutt
Växelriktare trivs nog bra i svala garage och man slipper surret i bostadshuset. Man måste ju inte tvunget gräva ner kablarna utan det går med luftledning också om det inte stör för mycket.
19,93 kWp, 36 st Unimen 260P-20, 18 st Heckert 265W, 19 st Heckert 305W SMA 6000TL-20 och 8000TL-20 34° taklutning riktning SV och 23° NO
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Ny anläggning Stockholm

GladGutt
In reply to this post by Gunnar
Tack Gunnar,
En av offertgivarna tyckte samma, att sätta en liten växelriktare i garaget.
Garaget är en ombygd carport och har dessvärre ingen undercentral, men möjligen finns plats i existerande kabelrör för att kunna koppla in en undercentral. Säkert görbart, men känns som att kostnaden för extra växelriktare och undercentral kommer att överstiga kostnaden för ev. markarbete.
Hursomhelst har bokat in en elektriker som kan göra en bedömning.
Genom att utesluta optimerare skulle vi sparar en del förstås. Men man blir lite fundersam när 3/5 insisiterar på det - gör de det bara för att få merförsäljning?
Kul du nämner Luftvärmepump. Det är på gång - mest för att få lite svalare innertemp på sommaren.
Framtida lagändringar kan man ju hoppas på, men intill dess vill vi ju inte straffas. Någon som vet om "hur flexibla" nätägarna är med överproduktion?


Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Ny anläggning Stockholm

Perwis
Varför behöver du en ”extra växelriktare”? Går det inte att sätta en bara i garaget?

Kolla med nätägaren (Ellevio?). Det gjorde jag och fick ok med viss beräknad överproduktion. Men med tanke på elbilar mm i framtiden så tror jag inte det blir överproduktion.

Fjärrvärme har vi också. Överväger luftvärmepump som nästa steg efter solcellerna, särskilt som vi nu har tecknat helt rörligt abonnemang.

Varför Optimerare? Jag kan bara spekulera men gissar att följande saker kan påverka:
Att leverantörer ofta bara skickar en standard-offert först?
De tror att installationen med optimerare inte kräver el-behörighet? (vilket är fel vad jag förstår)
SolarEdge har bra rabatter i Sverige?

30x275W Amerisolar AS-6P30 Poly, Fronius Symo 6kW växelriktare, Fronius Smart Meter, Schletter montagesystem för falsat plåttak, 5 graders lutning, Orientering NO.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Ny anläggning Stockholm

magneten
In reply to this post by GladGutt
Har kört ooptimerade system utan mista problem sedan 2013 och rekomenderar bara optimerare där man verkligen MÅSTE ha det ex om man har 4 eller fler olika takytor osv.
Du kan vara helt trygg i valet av en SMA eller Fronius strängväxelriktare som du kommer att bli nöjd med! (även om Solaredge oxå kommer att fungera bra)

Enklast är som sagt var om du får plats med DC kableget i befintöig markrör (2st 6mm2 solarkabel) så kan du koppla in alltihopa på en och samma växelriktare, vilket torde bli billugare även om du får lyfta på lite marksten och lägga ned ett nytt kabelrör i sanden.
20 st Trina 275W mono 27°taklutning, sydväst 5,5kWp
16 st REC 255PE poly +8st Suntech poly 275w i samma sträng 8° taklutning, sydöst 6,3kWp
SMA Tripower 9000 loggar till Sunny Portal
https://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPage.aspx?page=30818802-b6cd-4614-890c-f528f7eb3ab9


8 st Luxor 200 mono, 14° taklutning, sydväst. 1,6kWp
12 st Trina mono 275W 6° taklutning, nordöst 1,65kWp
Fronius symo 6kW


Batterilagring:
6kWh Nilar + Ferroamp Energyhub för fasbalanseringen och laddning av batteriet.

På jobbet
920st Trina poly 275w, 253kWp på CWF markstativ 30° lutning, söderläge, 8st Fronius Eco 27
https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemid=d18f1640-7ea9-4604-aec9-04e1b51b18b5

24st Trina poly 275w, stavrex markstativ 30°lutning, Fronius symo 6kW

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Ny anläggning Stockholm

GladGutt
Tack alla,

Då talar jag om för leverantörerna att det är utan optimerare och endast en växelriktare som förväntas.
Får höra vad elektrikern säger när han kommer. Skulle trots allt grävning behövas så tar jag in offert på det även separat.
Nätägaren är mycket riktigt Ellevio, och de sa när jag talde med dem igår att viss överproduktion är inget de bryr sig om. De tyckte dock att det vore bra med en diskussion med installatören innan vi spikar projektet med denne så att planen inte pekar på en kalkylerad "stor" överproduktion. Hur stor "stor" är kunde hon dock inte säga.

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Ny anläggning Stockholm

lacariuz
Jag har en liknande fråga angående var man kan installera sin växelriktare. Skulle som sagt vara mycket skönt att ha den i garaget om det går. Men är inte så kunnig inom elområdet, jag har en elcentral som är uppsatt i garaget och går in till huvudcentralen i huset. Är det möjligt att koppla in växelriktaren på denna central vad tror ni?

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Ny anläggning Stockholm

Arne
This post was updated on .
Du får kontrollera vilken kabel (dimension om 5 x 6 mm2 eller vad det kan vara)  du har från huvudcentralen till din undercentral i garaget.
Den kabeln ska nämligen klara att hantera märkeffekten från växelriktaren. Då är nästa sak du ska kontrollera märkeffekten på tilltänkt växelriktare.
Men du ska ha en elektriker som slutligen avgör om det går eller ej, och vad som ev. behöver ändras.
Men det är givetvis bra att sondera litet själv, som du nu gör.

Angående montagematerial för falsat plåttak taklutning 17 grader har nog http://www.rofoto.se/solcellsprodukter    tror jag. Om man skulle se att man kan komma att producera för mycket under ett kalenderår, kan man alltid stänga av anläggningen. Visst, det är tok, men om man inte vill ge monopol-elnätsbolaget någon skäl alls att bestraffa miljövänlig kund, kan man göra så.
Sedan kan monopolelnätsbolaget inte endast titta på ett enda kalenderår, utan bedömningen om "överproduktion" måste rimligen ses över en längre period, minst ca 3 år. Det finns ju år med mer ljus än andra år, och kan skilja ca +10  -10 % mellan åren. Som sagt, väder är inte exakt det samma alla år.